neljapäev, september 30

USALDUS

näib, et olen teemas.
Lähedusest kirjutades pakkusin välja Usalduse esimese märksõnana. ja nüüd eile olime rahvaga koos Reena juures ja sealt käivitas.
kõige muu seas rääkis Reena oma kevadisest kogemusest, kus ta organiseeris grupile inimestele raftingu. et see kevad oli veetulv eriti suur, siis tõmbas keeris nende ühe paadi endasse nii, et isegi kaldalt paljude inimestega vedades ei õnnestunud kuidagi sealt välja saada. Reenaga oli meil sellest vahetult pärast sündmust juttu.


ja minu jaoks see pilt veidi ei kattu. siis ta rääkis ühtedest asjadest, nüüd veidi muust.
neil samadel päevadel võttis selline ekstreemsport mitme inimese elu. need küll olid omal käel üritajad.
aga Reena oli siiski rahulolematu, et üritust organiseeriv firma ei olnud sellist äärmuslikku võimalust väga arvestanud -- et paat läheb pöörisesse ja kolm inimest paisatakse jääkülma vette, kus neid ähvardas kiire alajahtumise ja teadvuse kaotusest tingitud uppumise võimalus.
õnneks läks kõik hästi.

selgus, et meie seltskonnas oli inimene, kes seotud sama raftingut korraldanud firmaga, ja tema ütles, et ta kuuleb sellisest juhtumist esimest korda. et selle tiimiga, kes seal oli, pole sellest juttu olnud.
Reena väide oli, et ta oleks oodanud sellisest ekstreemspordiga tegelevast firmast paremat ettevalmistust.
aga -- selge see, et see kevad oli vett tavapärasest kõvasti rohkem.

no siis küsisin Reenalt, et kas ta firma poole pärast pöördus, et toimunud olukorrale tähelepanu juhtida. "Mispärast, kõik läks ju hästi, keegi ei saanud surma?"

ja ma jätan meelega siit muu vestluse välja, et seda lõime selgelt esile tuua:
1. meie ühiskond on täis eksperte, autoriteete, professionaale.
2. nad on tekkinud seetõttu, et kõik inimesed vajavad Lapsevanemaid. kedagi, kelle hoolde end usaldada, kellele delegeerida vastutus, enda eest asjade otsustamine ja tegemine.
3. paljud need eksperdid teevad oma tööd ja on ainult mingis valdkonnas pädevad. aga et nad on eksperdid, siis rahvas eeldab neilt jumal olemist ja seega oodatakse neilt jumalikku ettenägelikkust ja täielikku pädevat ülevaadet.
4. kahtlemata on turu tingimustes ka need eksperdid huvitatud endast (oma konkurentidest) pädevama mulje jätmisest.
5. kui nende tegevuse puhul midagi tavapärasest rutiinist välja kaldub, siis pole kombeks neile tagasisidet anda. (sest nad on jumalad ja nad saavad isegi aru)

räägime veel teisest ekstreemspordist -- meditsiinist.

seal on see skeem puhtalt olemas. selge see, et arst ei jaksa kõigega kursis olla. meditsiiniteaduses tuleb metsikult kõike mida peale. mingi haiguse raviks 2 aastat tagasi parim ravim on täna juba enneminevik.
sest ravimitel on ju need neetud kõrvalmõjud.
aga ta on ikkagi ekspert.

ja siis tekivadki need reklaamiklipid, kus Šveitsi Sõltumatu Uurimisinstituudi teadlanna istub holograafilise andmetöötlusseina ees ja sa näed ise oma silmaga, kuidas see kõõmavastane shampoon on vaieldamatult pädevalt paari kena klahvivajutusega välja töötatud.

me vajame jumalaid, me vajame autoriteete, ma vajame Ühe Nupulevajutusega Õnne.


tegelik elu on näruselt mittepädev.

toon konkreetse näite:
akne.
tean mitut inimest, kellel see haigus näo laastanud.
Kotka helaariumis müüakse akne vastu lampe.
küsisin siis Margelt, et kuidas neil selle müümisega on läinud ja kas ta saab mulle mõne positiivse näite tuua.
ta arvas, et ei saa. et akne lampide ostjad on sellised rahulolematud.
sest noh seal saab hakata tulemustest rääkima alles poole aasta sihiteadliku töö tulemusena.
aga inimesed ju ei oska ennast nii pikaks ajaks mobiliseerida.

siiski loodan, et keegi on selle läbi teinud ja on oma probleemiga hakkama saanud.
sest ta oleks tõeline Eeskuju ja Inspiraator teistele.
ta on läbinud selle mahu ja ta on õppinud JÄRJEPIDEV olema.

Šveitsi kui tahes sõltumatu instituut võib mida iganes endale tõestada, aga kui inimene siinsamas on oma probleemi lahendanud ja ma näen teda ja tema eneseusku -- siis see toimib. see käivitab.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

mille poolest siis Muutuja on midagi muud kui Ekspert?

Muutuja ei ole jumal.
ta ei oota ka teiselt muutujalt jumalaks olemist.

muutujatel on teadmine, et kui nad oma probleemi põhjalikult kaardistavad, kui nad on koos asja lahendamise eest väljas ja kui nad on järjepidevad -- siis on nad hoopis paremal positsioonil, kui oleks sama asja üksi üritadades või kellegile jumalale lootma jäädes.

Kommentaare ei ole: