laupäev, september 12

Malcolm Gladwell SILMAPILK

pean selle raamatu hankima. helistasin ramsi ja selle järele on järjekord ja seega ei saa pikendada. pean kohe ära viima. seega panen lühidalt kirja killud (syytekyynlad), mis minus midagi käivitasid.

* see katse, kus ühel katseisikute grupil paluti hoida pliiatsit huulte vahel (risti suus) (aktiveerib neid näolihaseid, mis seotud negatiivsete emotsioonide väljendamisega), teise grupi liikmed hoidsid pliiatsit hammastega (töös need lihased, mis naeratamiselgi) -- ja paluti hinnata samade multifilmide naljakust.

* nõustumise reegel - improvisatsioonikoomika rühma Mother loos.

* tohmani otsimine - kuidas me alateadlikult inimesi tüpiseerime.

* südame löögisageduse mõju meie mõttetegevusele (politseinikel kurjategija kihutades jälitamise keelamine, samuti ilma paarimeheta politseinike eelistamine... kõik siis risti vastu tüüpilisele politseimärulile) (ka see VIP turvafirma oma töötajate treenimise idee)

* kolmnurktest - lase tuttaval valada pepsit ja coca colat kolme klaasi (ise valib, mida rohkem) ja püüa leida kaks ühesugust.

* Millenium Challenge'i jätkuosa - suurepärane näide sellest, kuidas establishment tasalülitavalt toimib.

seal palju muudki, aga ennekõike hindan seda, et see raamat on hästi kirjutatud.
algul lugema asudes tundus liiga kerge lugemine (olin paar head ja sisutihedat ajalooraamatut vahetult enne lugenud), aga no ma võin võtta samalt riiulilt kümnete kaupa raamatuid, mida ma ei hakka lugema, sest need on niisama kirjutatud.

Kommentaare ei ole: